UN SFERT DE SECOL IMPREUNA!

La puţin timp după evenimentele din ’89, când zorii democraţiei mijeau şi pentru România, câţiva dascăli au înţeles perfect că punerea temeliei unei democraţii adevărate este de neconceput fără existenţa unei organizaţii sindicale naţionale, care să fie liberă şi independentă.

Astfel, în data de 26 februarie 1990 a luat naştere Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ şi a început lungul proces al dezvoltării federaţiei noastre, organizaţie care, iată, sărbătoreşte 25 de ani de activitate dedicată apărării şi promovării nobilei profesii de dascăl şi a drepturilor celor care, cu devotament şi pricepere, dăruiesc cunoaştere şi educaţie tinerei generaţii.

Moral avem obligaţia să privim cu admiraţie şi condescendenţă în urmă şi să mulţumim deschizătorilor de drum care, cu dăruire, tenacitate şi profesionalism, în ciuda tuturor greutăţilor întâmpinate, au purces la demararea construirii F.S.L.I., federaţie care peste ani avea să devină cea mai puternică din România.

Un sentiment de recunoştinţă suntem datori să exprimăm faţă de membrii de sindicat, cei care sunt de fapt pionii principali fără de care această instituţie, numită F.S.L.I., nu poate exista. Aceştia trebuie să înţeleagă că de implicarea domniilor lor depinde reuşita unei acţiuni de amploare.

Lupta pentru promovarea intereselor profesionale, economice şi sociale ale membrilor de sindicat a fost obiectivul principal al federaţiei noastre. În toţi aceşti ani, de numele Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţământ se leagă cele mai ample acţiuni de protest organizate în România, soldate, de cele mai multe ori, cu rezultate benefice pentru salariaţii din învăţământ, dar şi cu repercusiuni în plan politic în anumite cazuri.

Totodată, federaţia noastră şi-a demonstrat profesionalismul, contribuind la elaborarea legislaţiei din domeniul educaţional, aşa cum a fost Legea nr. 128/1997, act normativ prin care personalul didactic a beneficiat de o serie de drepturi legitime, suprimate ulterior, din vanitate şi prostie, de fosta Putere.

Implicarea F.S.L.I. în complexa problematica a învăţământului este o dovadă a faptului că federaţia noastră a înţeles că atunci când există nemulţumiri, trebuie să vii cu soluţii. A critica fără a oferi alternative, este apanajul celor slabi, care aşa încearcă să-şi mascheze incompetenţa!

Aderarea Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţământ la structurile sindicale internaţionale a creat oportunitatea dezvoltării relaţiilor de colaborare cu federaţiile sindicale din Europa şi nu numai. De asemenea, o preocupare permanentă a fost aceea de a încheia parteneriate de colaborare cu organizaţii sindicale, pentru derularea unor programe, proiecte şi seminare.

Numai printr-o abordare concreta şi profesionistă, la reuniunile organizate de ETUCE şi în cadrul altor acţiuni organizate de structurile sindicale europene, a unor teme legate de formarea profesională, creşterea calităţii actului educaţional, dezvoltarea dialogului social, sănătatea şi securitatea în muncă, îmbunătăţirea statutului social al salariaţilor din educaţie, s-a reuşit ca F.S.L.I. să fie, în acest moment, una dintre cele mai apreciate federaţii sindicale din Europa.

În toată această perioadă scursă de la constituirea federaţiei şi până în prezent, schimbul de generaţii s-a făcut fără să se producă sincope în activitatea sindicatelor componente, cei care au preluat ştafeta înţelegând că sindicatele nu trebuie să se abată nicio clipă de la menirea lor şi acest lucru trebuie să ne bucure şi să ne dea speranţe că viitorul federaţiei este de bun augur.

Forţa, profesionalismul şi credibilitatea F.S.L.I. trebuie să fie perpetue! Spiritul de echipă în rândul celor care fac parte din structurile de conducere ale F.S.L.I. de la toate nivelurile, precum şi sinceritatea şi corectitudinea acestora, sunt condiţii esenţiale pentru păstrarea UNITĂŢII federaţiei noastre! Lucrul cu adevărat bine făcut a fost şi este imperios necesar să fie o constantă a activităţii federaţiei noastre!

Înţelepciunea şi raţiunea se impun să primeze în toate demersurile şi acţiunile F.S.L.I.!

Simion HANCESCU
preşedinte F.S.L.I.

DSC_0286

Posted on 12 mai 2015, in Noutăţi. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s