O nouă lege a salarizării trebuie să fie pusă cât mai repede în practică!

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că o nouă lege a salarizării trebuie să fie pusă cât mai repede în practică, deoarece la momentul de faţă salariile personalului nedidactic sunt identice, indiferent de vechime.
O nouă lege a salarizării să fie pusă cât mai repede în practică, pentru a se elimina anomalia generată de introducerea sporului de vechime în salariul de bază, ceea ce a dus la o egalizare a salariilor personalului nedidactic, indiferent de vechime, fapt care nu este corect. În plus, această nouă lege a salarizării este necesară şi pentru că actuala grilă de salarizare este aplatizată, iar diferenţa între salariile personalului nedidactic şi cele ale personalului didactic în primii ani de activitate este nesemnificativă.

FSLI apreciază, totodată, adoptarea de către Guvern a ordonanţei prin care, de la data de 1 august a.c., salariile personalului nedidactic din învăţământ vor fi majorate cu 12%.

”Ne-am luptat pentru cei 53.000 de oameni, personal nedidactic din învăţământul preuniversitar, fără de care şcolile nu ar putea funcţiona normal şi am obţinut această creştere”, a precizat Hancescu.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat  că noua lege a salarizării, pe care Guvernul o promovează, prevede că niciun salariu nu va scădea, urmând să se înregistreze creşteri la nivelul tuturor categoriilor de salarii pentru bugetari.

”Încercăm să o finalizăm în octombrie, vom avea discuţii cu partenerii noştri sociali şi vrem să o implementăm de la 1 ianuarie 2016. Implementarea se va face în funcţie de spaţiul fiscal pe care îl vom avea, dar, având în vedere că avem creştere economică, o colectare mai bună, o creştere a investiţiilor, sunt convinsă că vom avea spaţiu fiscal pentru implementarea acestei legi”, a menţionat ministrul Muncii.

Potrivit acesteia, prin noul proiect de lege se va ajunge la cinci trepte salariale.

proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Proiectul prevede existența a 5 clase de salarizare, în funcție de nivelul de studii : medii și generale; medii; postliceale; studii superioare de scurtă durată; studii superioare de lungă durată. Ficare funcție va avea, de regulă, trei grade/trepte profesionale și debutant, iar fiecărui grad/treaptă profesională îi vor corespunde 5 gradații.

În ceea ce privește salarizarea personalului din învățământ, majorarea salarială pentru următorii doi ani, este cuprinsă între 20% și 70%. De exemplu, profesorul cu studii superioare de lungă durată va avea, ca debutant un salariu de bază (fără sporuri – n.a.) de 1923lei (gradația 0) până la 2394 lei (gradația 5) urmând ca, la finalul carierei, să ajungă la un salariu de bază de 4563 lei (peste 40 de ani, gradația 5). Suma sporurilor totale nu va depăși 30% din salariul de bază.

Proiectul reglementează reintroducerea sporului de doctorat, precum și a premiului lunar în limita a 2% din cheltuielile cu salariile.

Ministrul Muncii a menţionat că noul proiect de lege, care are o altă viziune, va conduce la o salarizare echitabilă pentru sectorul bugetar şi va introduce totodată criterii de performanţă în salarizarea bugetarilor

Posted on 9 iulie 2015, in Noutăţi. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s