Domnul Liviu Marian Pop, Ministru Delegat pentru Dialog Social prezent la Sindicatul Liber din Învăţământ Bacău

Astăzi 23.07.2015, la sediul S.L.I. Bacău din str. Cuza Vodă, nr. 4, orele 9.00, a  avut loc o întâlnire intre Domnul Liviu Marian Pop, Ministru Delegat pentru Dialog Social şi Domnul George Adrian Purcaru, preşedinte S.L.I. Bacău, care a solicitat  întrevederea şi discuţiile de lucru.

Au fost abordate următoarele probleme cu care se confruntă sindicaliştii băcăoani:

Plata sumelor datorate cadrelor didactice în baza hotărârilor judecătoreşti

  • Domnul Ministru a informat că in şedinţa de Guvern din 28.07.2015 se va dispune aplicarea a două rectificări de buget in iulie (cu plata in septembrie) şi alta în noiembrie.
  • Domnul preşedinte George Adrian Purcaru a propus ca, la prima rectificare de buget, să se prevadă, cu prioritate, achitarea diferenţelor de 52% din tranşele 1 şi 2 la judeţele unde nu s-au platit integral aceste tranşe. Restul sumei alocate să se repartizeze in mod egal pentru toate judeţele in vederea achitării tranşei a 3-a, iar deficitul să fie luat in calcul la rectificarea din noiembrie.
  • Domnul Ministru s-a angajat ca luni 27.07.2015 să poarte o discuţie cu factorii responsabili din Ministerul de Finanţe pentru ca la şedinţa de marţi să fie analizată aceasta propunere şi pusă in practică dacă este posibil.

Decontarea navetei

 

Domnul Preşedinte George Adrian Purcaru informează că în multe localităţi, autorităţile locale nu aplică prevederile legale privind decontarea cheltuielilor de navetă pentru cadrele didactice.

Domnul Ministru ştie acest lucru , spune că a fost dată deja o ordonanţă de guvern prin care Consiliile Locale sunt obligate să prevadă în bugetele locale banii necesari decontării navetei cadrelor didactice. Mai mult se angajează ca, prin pârghiile guvernamentale specifice , să supravegheze modul în care se respectă prevederile legale utilizând, mai ales, Instituţia Prefectului.

Noua lege a salarizării

Domnul Ministru a precizat că noua lege a salarizării, care priveşte cadrele didactice , prevede:

– O creştere salarială între 20-70%

– Salariul minim în învăţământ va fi de 1923 lei în creştere până la  maximum de 4500 lei.

– Creşterile salariale prevăzute de lege vor fi acordate etapizat pâna în 2017, in corelaţie cu salariul mediu pe economie.

– Guvernul României intenţionează să aplice noua lege a salarizării începând cu luna decembrie 2015.

Mişcarea personalului didactic

Domnul Preşedinte George Adrian Purcaru atrage atenţia ca o mare parte din personalul didactic suplinitor este angajată după data de 01.09, iar directorii, conform Metodologiei, incheie contracte individuale de muncă începând cu 01.09, intrând în conflict cu prevederile generale ale Codului Muncii.

Domnul Ministru precizează că a fost informat, cunoaşte problema şi s-a angajat să facă demersurile specifice pentru reglementarea şi normalizarea acestei situaţii.

Titularizare şi Definitivat

Domnul Preşedinte George Adrian Purcaru propune optimizarea metodologiilor, elaborarea de norme precise şi lipsite de ambiguităţi, din care să dispară verbele „poate”, „se poate”, dar şi îmbunătăţirea baremelor de corectare din care să se elimine echivocul şi aprecierea subiectivă. Acest demers are ca scop înlăturarea oricăror suspiciuni privind examenele cadrelor didactice, calitatea, competenţa şi demnitatea personalului ales pentru a educa tânăra generaţie.

23.07.2015

Preşedinte S.L.I. Bacău,

George Adrian Purcaru

DSC_0003

Posted on 23 iulie 2015, in Noutăţi. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s